2024 | Waterprijzen • Verandervanenergie.nl (2024)

2024 | Waterprijzen • Verandervanenergie.nl (1)

Het drinkwater dat uit de kraan komt in Nederland is gezond en duurzaam, dat is gebleken uit verschillende onderzoeken uit het verleden. Kraanwater moet aan vele kwaliteitseisen voldoen en is dus een van de best gecontroleerde levensmiddelen in Nederland. Om deze reden wordt het dagelijks drinken van water ook gestimuleerd. Het is belangrijk dat elk mens minimaal 1.5 liter water per dag drinkt. Er zijn verschillende waterleveranciers beschikbaar in Nederland. Elke regio heeft een waterleverancier en deze leveranciers hanteren allemaal verschillende prijzen. Deze prijzen variëren sterk per leverancier en per woongebied. Maar wat betaal je nou eigenlijk voor drinkwater en hoe is dat tarief opgebouwd?

Inhoudsopgave

Wat bepaalt de waterprijs?

De waterprijs wordt bepaald door een aantal factoren. Ten eerste is de herkomst van het drinkwater van groot belang. Water afnemen uit de grond is voordeliger dan uit de rivier, omdat deze dan eerst gezuiverd moet worden alvorens consumenten dit kunnen drinken. Ook spelen andere factoren een belangrijke rol. Denk hierbij vooral aan de frequentie van reparaties en onderhoud. Ook moet er gekeken worden of de woning in de stad of op het platteland ligt, omdat er meer waterleidingen nodig zijn in de stad. Ook de natuur kan van invloed zijn op de tot standkoming van de waterprijs. Extreme regenbuien en overstromingen of juist een langere periode van droogte hebben als consequentie dat er dus meer moet worden geïnvesteerd.

Duurzaamheid

Het drinken van water uit de kraan komt je altijd voordeliger uit in vergelijking tot bronwater, én je draagt een steentje bij aan het milieu. Bij flessenwater is het transport en het plastic ook in de prijs verwerkt. Kraanwater in Nederland is vele malen klimaatvriendelijker en moet aan vele kwaliteitseisen voldoen alvorens het aan de consument geleverd wordt.

Opbouw waterrekening
De waterrekening in Nederland bestaat voor een groot gedeelte uit de kosten voor het water in vergelijking tot je werkelijk verbruik. De rekening is opgebouwd uit de volgende componenten:
• Vastrecht: Dit is een vast bedrag die elk huishouden jaarlijks betaalt voor de aansluiting, het onderhoud van de waterleiding en de watermeter en levering en transport van drinkwater. Het tarief staat gelijk voor iedereen ongeacht je verbruik.
• Waterverbruik:
Dit zijn de kosten voor het water dat je gebruikt in Nederland. Dit is het variabele gedeelte van je factuur.
• Belasting op Leidingwater (BoL): Dit is de milieubelasting die verplicht betaald moet worden tot 300m³ drinkwater, met de bedoeling om consumenten te stimuleren om zuinig om te gaan met water.

Provinciale grondwaterheffing: Dit wordt in rekening gebracht op grond van de Waterwet en wordt aan je factuur toegevoegd als er grondwater wordt onttrokken van de bodem. Deze post bekostigt dit proces en de tarieven verschillen per provincie.
• Heffingen waterschappen en gemeenten (indien van toepassing): Dit tarief wordt door de gemeente bepaald. De opbrengsten hieruit gaat naar de gemeente zelf.

Hoe wordt water in rekening gebracht
Drinkwater wordt in Nederland per maand of per kwartaal doorberekend door middel van een voorschot. De hoogte van dit voorschat is afhankelijk van je waterverbruik op het specifieke adres of het aantal personen in je huishouden. Het gemiddelde verbruik wordt per persoon wordt geschat op 50m³drinkwater per persoon per jaar. In de tussentijd houdt je watermeter je werkelijk verbruik bij. Bij het ontvangen van de jaarafrekening wordt je voorschot met je werkelijk verbruik verrekend. Dan kom je te weten of je moet bijbetalen of eventueel nog geld terugkrijgt van je waterleverancier.

Gemiddeld Waterverbruik

Het waterverbruik is voornamelijk afhankelijk van het aantal personen per huishouden en de leefstijl. Hier volgt een overzicht waarin duidelijk wordt wat een huishouden gemiddeld verbruikt per jaar, alsmede ook hoeveel de maandelijkse kosten zijn. Deze tarieven zijn exclusief de bijkomende kosten zoals Bol en BTW.

Personen in HuishoudenGemiddeld Gebruik per jaarKosten per maand
150 m³€ 12
2100 m³€ 17
3150 m³€ 22
4200 m³€ 27
5250 m³€ 32

Waterprijzen 2020 vergelijken

Een verhoging van de waterprijs is vrijwel onvermijdelijk in de nabije toekomst. Dit is te danken aan de stijging van de waterschapsbelasting. Deze verhoging heeft voornamelijk te maken met het milieu en klimaatverandering.

Het onderstaande tabel geeft een overzicht van de waterleveranciers in Nederland met hun bijbehorende tarieven over 2019 en 2020 per 1 m³. Zo kan je de leveranciers makkelijk met elkaar vergelijken op basis van de aangeboden prijs.

Water Leverancier20192020
Waternet€ 0,80€ 0,79
Vitens€ 0,63€ 0,85
Dunea€ 1,07€ 1,07
Brabant Water€ 0,84€ 0,88
Oasen€ 1,16€ 1,16
PWN€ 1,32€ 1,31
Evides€ 0,90€ 0,85

Het is geen geheim tegenwoordig dat water vrijwel onmisbaar is voor het menselijk lichaam. Water uit de kraan is goedkoper en veel minder belastend voor het milieu en klimaat dan water uit een fles. Je betaalt een tarief voor het water dat je verbruikt. Hierbovenop betaal je ook nog eens onder andere vastrecht, belasting en heffingen. Wij helpen jou bij het kiezen van een water leverancier die het beste bij je past. Vraag vandaag nog je offerte op.

2024 | Waterprijzen • Verandervanenergie.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6167

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.